L’aire de Palma: contaminat pel trànsit

CAIB_2015_11_15_Aire_Qualitat_Foners

Concentració de gasos contaminants a l’estació de control del carrer Foners de Palma, 15 de novembre del 2015. Font: CAIB, Emaya

 

L’aire de Palma està contaminat amb índex de qualitat de l’aire considerat dolent, especialment per les emissions de diòxid de nitrogen (NO2) però també per les partícules en suspensió. Així ho posen de manifest les dades recollides per les estacions de control de la qualitat de l’aire que hi ha a Palma: al carrer Foners i al Parc de Bellver. Palma pateix les conseqüències d’un parc de vehicles contaminant i molt dens d’entorn de dos vehicles per cada tres habitants.

Ambdues concentracions contaminants de l’aire són essencialment degudes a les emissions dels vehicles amb motor Dièsel, però no únicament. La gran quantitat de vehicles particulars a Palma i la forta densitat del trànsit són problemes estructurals que cal resoldre. Per a obtenir aquests resultats també ha influït el clima benèvol i vents fluixos de les darreres setmanes. Aquestes dades trenquen la imatge de ciutat sense contaminació que hi ha en l’imaginari col·lectiu.

Des d’Ecotxe volem eradicar aquests problemes. Com a cooperativa d’usuaris que té com a objectius la mobilitat sostenible, amb energies renovables i perseguint el bé comú, consideram que les prioritats han d’anar cap:

  • a una major oferta i ús del transport públic (autobús, tren, metro, etc.),
  • afavorir l’ús de la bicicleta (més carrils bici, més estacions de BiciPalma) i
  • afavorir els trajectes a peu (peatonalització dels centres urbans, eliminar barreres, etc.).

D’aquesta forma, l’ús del cotxe particular hauria de resultar un fet esporàdic, millor de forma compartida i amb vehicle elèctric (sense emissions, sense renous, impulsat per energies renovables).

Com a conseqüència, s’alliberaria espai públic que ara està ocupat per vehicles estacionats als carrers i places i es milloraria la qualitat de l’aire de Ciutat.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s