Sobre Ecotxe

ecotxe_web_200

Ecotxe Som Moviment, la cooperativa de cotxes elèctrics compartits de Mallorca

 

Som una cooperativa de consumidors i usuaris amb seu a Palma (Mallorca) que oferim el servei de lloguer per hores de cotxe elèctric compartit o carsharing. El cotxe compartit és un servei que ja existeix a moltes ciutats d’arreu del món.

El servei de carsharing consisteix en realitzar reserva d’un cotxe per un període de temps (d’hores a dies) a través de reserves per internet o mòbil, emprar el vehicle a les hores reservades i pagar només per l’ús que se n’hagi fet (per les hores d’ús, en fraccions de mitja hora).

Totes les despeses ja estan incloses en les tarifes (IVA, energia, manteniment tècnic, aparcament, assegurança, neteja, etc) i com a usuaris/es no ens haurem de preocupar de res més. Les tarifes actualment són:

 • 2,25 € per 30 minuts (o 4,50 €/hora)
 • 40 € per dia (equivalent a entre 10 i 24 hores seguides)

El període mínim de reserva és de 30 minuts. Les tarifes s’apliquen per fraccions de 30 minuts des del moment inicial de la reserva fins al moment d’entrega del vehicle.

Actualment comptam amb un cotxe elèctric a l’aparcament soterrani de Via Roma de la SMAP, a Palma.

 

Fer-se soci/a de la cooperativa

Cada soci/a té dret a designar dues persones que puguin fer ús del servei. Aquestes persones poden incloure la mateixa persona sòcia o no. Cada persona designada assumirà el cost del servei, en funció de l’ús que faci dels vehicles.

Per a ser soci/a, s’ha de fer una aportació única al capital social de 100 euros, retornable en cas de donar-se de baixa. S’ha d’emplenar aquest formulari i seguir les passes per a aportar el capital social.

Com qualsevol altra empresa, en cas de suspensió de pagaments o concurs de creditors, l’ordre de pagament dels fons existents seria: els deutes amb l’administració pública, els deutes amb els treballadors, els crèdits, els títols participatius, el capital social voluntari i, finalment, el capital social obligatori. El soci/a assumeix un risc econòmic de, com a màxim, l’aportació econòmica al capital social obligatori de 100 euros. No hi ha cap responsabilitat patrimonial o legal.

Si per ara només vols estar informat/da de les evolucions de la cooperativa, pots rebre el nostre butlletí i/o seguir-nos a les xarxes Facebook i Twitter.

 

DAgreJSXkAIM-tl.jpg large

Una mostra de l’aplicació mòbil per a fer reserves.

 

Els orígens d’Ecotxe

Durant la Setmana Europea de la Mobilitat (setembre 2015), un grup de persones sensibilitzades pel medi ambient i amb necessitats diverses de mobilitat vàrem presentar públicament el projecte de cooperativa de cotxes elèctrics compartits.

Amb l’objectiu de poder accedir a un vehicle però sense haver-ne de ser propietari, només pagar pel seu ús, ser sobirà en les decisions que afecten la nostra mobilitat i que es pugui fer de forma ambientalment sostenible, vàrem iniciar a Mallorca allò que ja existeix a altres ciutats d’Europa i el món: el cotxe compartit (també conegut com carsharing).

Finalment, la cooperativa es va constituir a l’Assemblea del 20 de febrer del 2016 i el primer vehicle es va adquirir després d’una campanya de micromecenatge en febrer del 2017. En Abril del 2017 va arribar el primer cotxe a Mallorca i el mateix mes Ecotxe va ser guardonat amb un premi a la innovació social per a la transició energètica del Germinador Social de Som Energia i Coop57.

El projecte Ecotxe va obtenir el primer premi Ethicum 2014 de projectes èticament responsables i d’innovació social en la categoria d’emprenedoria. Els premis Ethicum són una iniciativa de l’Eticentre, el Rotary Club i del Departament d’Empresa de la UIB.

 

Cartell de l'edició 2014 dels premis Ethicum a projectes èticament responsables i la innovació social.

Cartell de l’edició 2014 dels premis Ethicum a projectes èticament responsables i la innovació social.

Què volem?

Les persones tenim una necessitat bàsica: moure’ns. Per anar a la feina, per fer gestions personals o professionals, per fer una excursió, per anar a fer compres, per visitar uns amics, etc. La mobilitat és inherent a les persones, allò que canvia en el temps i les cultures és com la realitzam. I avui en dia i a Mallorca moure’ns sense tenir accés a un cotxe és difícil.

Aquest és l’objectiu principal, però ho volem fer sense dependre de totes les càrregues que suposa tenir un cotxe en propietat; combinant-ho amb el transport públic, la bicicleta o els nostres peus; i fer-ho sosteniblement, tant socialment -en una organització que mira per la col·lectivitat i no per l’interès propi- com mediambientalment -aprofitant que els vehicles elèctrics poden ser impulsats per energies renovables.

Volem una mobilitat sostenible, apostant pel transport públic, per la mobilitat ciclista, per l’ús de l’espai públic en favor de les persones i no dels cotxes aparcats, perquè no contamini l’aire de les ciutats i del planeta i perquè no contamini de renou els carrers.

El cotxe elèctric permet que el subministrament provngui d’energia elèctrica amb certificat de garantia d’origen renovable. En la mesura del possible, des d’Ecotxe intentarem que el subministrament provengui d’energia renovable, com la de la cooperativa Som Energia. Així, també donarem un impuls a les energies renovables i la transició energètica per deixar enrere els combustibles fòssils (petroli, carbó, gas, etc.).

Ho feim a través d’una cooperativa de consum o d’usuaris i sense ànim de lucre. Aquest model d’empresa és el més democràtic i que pot assegurar que els objectius van en favor del bé comú: la mobilitat sostenible.

Volem, en definitiva, ser mòbils i modificar la forma en què ens movem a Mallorca per fer-la més sostenible. Perquè les persones Som Moviment.

 

 

 

8 thoughts on “Sobre Ecotxe

 1. Retroenllaç: Què és Ecotxe? Els nostres objectius | Ecotxe

  • Gràcies Xavi pel teu interès! En un inici el nostre àmbit és Mallorca i les altres Illes Balears però sí que estam oberts a que la cooperativa pugui ser un instrument perquè persones i col·lectius d’altres ciutats i pobles puguin implantar el cotxe elèctric compartit. Ens inspiren els casos de Som Energia i Eticom Som Connexió però la diferència és que nosaltres hem de donar un servei molt localitzat geogràficament.

   M'agrada

 2. Buenos días. Me llamo Fernando Castro y socio socio de Som Energía y miembro del grupo local de esta cooperativa en Canarias. Ante la propuesta de uno de los socios del grupo local de que Som Energía pudiera ser gestor de cargas de vehículos eléctricos hemos decidido, en primer lugar, estudiar los aspectos legales y hacer un análisis de viabilidad económico-financiera. Concretamente yo, me he ofrecido voluntario para realizar ese estudio.

  Por ello, me gustaría saber si es posible que ustedes me pasaran información sobre algún estudio económico que hayan realizado sobre ser gestor de cargas de vehículos electricos: datos como los costes legales de constitución, los costes de las instalaciones, tipos de tarifas y costes mensuales, impuestos a la actividad. Estoy empezando a informarme sobre este tema, pero todavía me falta bastante por aprender. Agradecería cualquier información que pudieran proporcionarme a este respecto.

  Un saludo y gracias de antemano.

  M'agrada

 3. Retroenllaç: Aquestes festes, regala(‘t) un cotxe elèctric. Regala(‘t) Ecotxe! | Ecotxe

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s