Sobre Ecotxe

Neix Ecotxe Som Moviment, la cooperativa de cotxes elèctrics compartits

Durant la Setmana Europea de la Mobilitat (setembre 2015), un grup de persones sensibilitzades pel medi ambient i amb necessitats diverses de mobilitat vàrem presentar públicament el projecte de cooperativa de cotxes elèctrics compartits.

Amb l’objectiu de poder accedir a un vehicle però sense haver-ne de ser propietari, només pagar pel seu ús, ser sobirà en les decisions que afecten la nostra mobilitat i que es pugui fer de forma ambientalment sostenible, iniciam a Mallorca allò que ja existeix a altres ciutats d’Europa i el món: el cotxe compartit (també conegut com carsharing).

El projecte Ecotxe va obtenir el primer premi Ethicum 2014 de projectes èticament responsables i d’innovació social en la categoria d’emprenedoria. Els premis Ethicum són una iniciativa de l’Eticentre, el Rotary Club i del Departament d’Empresa de la UIB.

Cartell de l'edició 2014 dels premis Ethicum a projectes èticament responsables i la innovació social.

Cartell de l’edició 2014 dels premis Ethicum a projectes èticament responsables i la innovació social.

Què volem?

Les persones tenim una necessitat bàsica: moure’ns. Per anar a la feina, per fer gestions personals o professionals, per fer una excursió, per anar a fer compres, per visitar uns amics, etc. La mobilitat és inherent a les persones, allò que canvia en el temps i les cultures és com la realitzam. I avui en dia i a Mallorca moure’ns sense tenir accés a un cotxe és difícil.

Aquest és l’objectiu principal, però ho volem fer sense dependre de totes les càrregues que suposa tenir un cotxe en propietat; combinant-ho amb el transport públic, la bicicleta o els nostres peus; i fer-ho sosteniblement, tant socialment -en una organització que mira per la col·lectivitat i no per l’interès propi- com mediambientalment -aprofitant que els vehicles elèctrics poden ser impulsats per energies renovables.

Volem una mobilitat sostenible, apostant pel transport públic, per la mobilitat ciclista, per l’ús de l’espai públic en favor de les persones i no dels cotxes aparcats, perquè no contamini l’aire de les ciutats i del planeta i perquè no contamini de renou els carrers.

Volem, en definitiva, ser mòbils i modificar la forma en què ens movem a Mallorca per fer-la més sostenible. Perquè les persones Som Moviment.

Com ho farem?

No inventam res. La tecnologia ja existeix i moltes ciutats d’arreu del món ja ho han implementat. Aleshores, també ho volem fer aquí.

El cotxe compartit funciona bàsicament a través de reserves per internet o mòbil, poder emprar el vehicle a les hores reservades i pagar només per l’ús que se n’hagi fet (per hores i/o per quilometratge). Totes les despeses ja estan incloses en les tarifes (energia, manteniment tècnic, aparcament, assegurança, etc) i com a usuaris/es no ens haurem de preocupar de res més.

Ho farem amb cotxes elèctrics. El cotxe elèctric ens permetrà assegurar que el subministrament prové d’energia elèctrica amb certificat de garantia d’origen renovable com la de la cooperativa Som Energia. Així, també donarem un impuls a les energies renovables i la transició energètica per deixar enrere els combustibles fòssils (petroli, carbó, gas, etc.).

Ho farem amb una cooperativa de consum o d’usuaris i sense ànim de lucre. Aquest model d’empresa és el més democràtic i que pot assegurar que els objectius van en favor del bé comú: la mobilitat sostenible.

Quan?

El nostre objectiu és constituir la cooperativa en assemblea durant els primers mesos del 2016 i iniciar l’activitat de cotxe compartit poc temps després.

Qui?

Amb tu, si vols! Ja som desenes de persones que ens hi hem sumat i volem ser-ne unes quantes més per poder assegurar la viabilitat del projecte. Per ser soci/a, només s’haurà de fer una aportació única al capital social de 100 euros, retornable en cas de baixa.

Si vols participar, fes-te soci/a fundador/a seguint les passes d’aquest formulari. Si per ara només vols estar informat/da de les evolucions de la cooperativa, pots rebre el nostre butlletí i/o seguir-nos a les xarxes Facebook i Twitter.

Anima’t i puja a Ecotxe! Perquè Som Moviment!

7 thoughts on “Sobre Ecotxe

 1. Retroenllaç: Què és Ecotxe? Els nostres objectius | Ecotxe

  • Gràcies Xavi pel teu interès! En un inici el nostre àmbit és Mallorca i les altres Illes Balears però sí que estam oberts a que la cooperativa pugui ser un instrument perquè persones i col·lectius d’altres ciutats i pobles puguin implantar el cotxe elèctric compartit. Ens inspiren els casos de Som Energia i Eticom Som Connexió però la diferència és que nosaltres hem de donar un servei molt localitzat geogràficament.

   M'agrada

 2. Buenos días. Me llamo Fernando Castro y socio socio de Som Energía y miembro del grupo local de esta cooperativa en Canarias. Ante la propuesta de uno de los socios del grupo local de que Som Energía pudiera ser gestor de cargas de vehículos eléctricos hemos decidido, en primer lugar, estudiar los aspectos legales y hacer un análisis de viabilidad económico-financiera. Concretamente yo, me he ofrecido voluntario para realizar ese estudio.

  Por ello, me gustaría saber si es posible que ustedes me pasaran información sobre algún estudio económico que hayan realizado sobre ser gestor de cargas de vehículos electricos: datos como los costes legales de constitución, los costes de las instalaciones, tipos de tarifas y costes mensuales, impuestos a la actividad. Estoy empezando a informarme sobre este tema, pero todavía me falta bastante por aprender. Agradecería cualquier información que pudieran proporcionarme a este respecto.

  Un saludo y gracias de antemano.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s